5 tips hvis du har problemer med å betale regningene dine til tiden

0

Det kan skje for oss alle at vi får dårlig råd og problemer med å betale regningene våre i tide. Kommer du inne i en vond spiral der du konstant er på etterskudd med betalingen, er det på tide å ta grep. Vi gir deg her fem raske tips som kan hjelpe deg å komme igang.

1 – Få oversikt over økonomien din

Fellesnevneren for de fleste som får problemer med ubetalte regninger og inkassokrav, er manglende oversikt over privatøkonomien. Lag et skikkelig budsjett som viser dine inntekter og utgifter, så du vet nøyaktig hvor mye penger du har å gjøre godt med hver måned. Husk at en del regninger, som NRK-lisensen og årsavgiften på bilen bare kommer en gang i året, så det er viktig å få satt av penger til disse og holde styr på i hvilken måned på året de kommer, så du ikke blir overrasket når en stor regning dumper ned i postkassa.

I tillegg til budsjettet bør du også lage en liste over all din gjeld. Dette er både langsiktige lån, som bil-, bolig- og studielån, og kortsiktig gjeld og regninger du har mottatt, men ikke betalt, inkludert eventuelle inkassokrav du måtte ha.

2 – Ta kontakt med dine kreditorer

Har du regninger du ikke klarer å betale før forfall (eller som allerede har forfalt), så ta kontakt med firmaet som har sendt deg regningen og forklar problemet. Det er mye bedre å være frempå og ta tak i problemet, enn å sitte på rumpa og vente på at purringen og inkassovarslet kommer inn døren. De aller fleste firmaer er bare glade for at du er ærlig om problemet og du vil i de fleste tilfeller ikke ha noe problem med å få en utsettelse på regningen, eller få delt betalingen opp i flere avdrag.

3 – Prioriter dyr gjeld

Dyre forbrukslån og inkassosaker med høye salærer er ofte det som velter økonomien vår, så prioriter å bli kvitt disse først. Kanskje kan du få noen måneders avdragsfrihet på boliglånet og heller betale ned inkassosaker og en stor del av forbruksgjelden i denne perioden? Eller kanskje du kan ta en ekstrajobb noen helger og pumpe all betalingen fra dette inn i forbrukslånet? Det krever en innsats her og nå, men jo raskere du blir kvitt den dyreste gjelden din, desto enklere vil det bli å få en romslig privatøkonomi.

4 – Reduser forbruket

Får du ikke betalt regningene dine til tiden er det sannsynligvis ikke fordi du ikke vil betale, men fordi det ikke er penger på kontoen. Dette betyr ganske enkelt at du bruker mer penger enn du tjener, og før du får endret på dette, vil økonomien din aldri bli bedre. Bruk budsjettet ditt for å avdekke hvor mye penger du bruker på faste og variable utgifter hver måned og se hvor du kan kutte ned på forbruket.

5 – Skaff deg en økonomisk buffer

Når man har dårlig råd er sparing kanskje ikke det første man tenker på, men ikke desto mindre er det utrolig viktig å ha en økonomisk buffer i bakhånd, så du kan klare uforutsette utgifter uten å komme på etterskudd med betalingen av dine faste regninger. Ikke ha for store ambisjoner på dine egne vegne i begynnelsen. Det er mye bedre å spare litt hver måned, enn slett ingenting. Rom ble ikke bygget på en dag, akkurat som du heller ikke får spart opp en solid økonomisk buffer over natta, men med mange små steg vil du før eller siden komme dit.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR