Du har angrerett på forbrukslånet

0

En typisk innfallsport for inkassoproblemer er for mange desverre det at de har tatt opp et forbrukslån som de ikke klarer å betjene. Mange banker som låner ut penger uten sikkerhet, til skyhøy rente, har også vist seg å være vanskelige å forhandle med, når først det oppstår betalingsproblemer, noe som kan være med på å gjøre problemene ennå værre.

Angreretten gjelder også for finansielle tjenester

Har du akkurat tatt opp et forbrukslån, men fortryder dette, kan det være godt å vite at angreretten faktisk også gjelder kjøp av finansielle tjenester, inkludert forbrukslån, og du kan dermed kansellere lånet inntil 14 dager fra datoen du signerte lånesøknaden. Når du angrer på et forbrukslån du har tatt opp, skal banken refundere hele etableringskostnaden på lånet, i tillegg til andre gebyrer de har belastet deg for. Du skal med andre ord kunne trekke deg fra avtalen, helt uten noen kostnader (med et lite unntak som vi straks kommer til).

Slik benytter du deg av angreretten på et forbrukslån

Når du inngår lånet er banken pliktig til å sende deg informasjon om din anledning til å angre på lånet og dine muligheter for å trekke deg fra avtalen. Sammen med informasjonen skal du også få et angrerettskjema som du benytter når du ønsker å benytte deg av angreretten.

Du fyller rett og slett ut angrerettskjemaet og sender det til banken, senest 14 dager etter at du tok opp lånet (regnet fra datoen du signerte låneavtalen). Det anbefales å sende skjemaet til banken via epost slik at du kan dokumentere når du sendte det, skulle det bli spørsmål om dette i ettertid.

Har banken ikke rukket å utbetale lånet til din bankkonto, på tidspunktet der du informerer dem om at du ønsker å benytte deg av angreretten, er saken veldig grei. Da vil banken stoppe utbetalingen, kansellere låneavtalen, og problemet er ute av verdenen. Har du derimot allerede fått utbetalt pengene, må disse selvsagt returneres til banken. Fra du sender angrerettskjemaet til banken, har du 30 dager på deg til å returnere pengene du fikk utbetalt. Overholder du ikke denne fristen, vil angreretten bli ugyldig, og lånet vil fortsette å løpe som planlagt. Du kan selvsagt innfri lånet når du ønsker, etter disse 30 dagene, men du har da ikke krav på å få tilbake det du har betalt i etableringskostnader på lånet.

Banken kan kreve deg for renter

Hvis du rakk å få utbetalt lånet til din bankkonto, har banken anledning til å kreve deg for renter på beløpet, i de dagene du hadde pengene disponibelt på din konto (antall dager fra lånet ble utbetalt til du returnerte pengene til banken). Er du rask med å returnere lånesummen, vil renteutgiftene være mikroskopiske, og de fleste banker vil nok ikke ta seg bryet med å fakturere deg for disse. Utnytter du derimot angreretten til det maksimale, og beholder pengene på din konto i de 30 dager du har anledning til, kan du nok være ganske sikker på at du vil motta en rentenota fra banken.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR