Kan jeg overlate gjelden min til andre?

0

Det høres ut som en rask og enkel løsning – å overlate gjelden sin til en grantante i Sør-Amerika eller en bestemor som ligger for døden, og dermed bli gjeldsfri, men i praksis er det nok ikke så enkelt.

Kreditor må godkjenne overdragelsen

Før det kan gjøres et såkalt debitorbytte, altså at du overlater et krav til en annen person, må dette godkjennes av kreditor. Her vil en rekke faktorer spille inn, men som et utgangspunkt vil kreditor neppe gå med på et debitorbytte til en person som det anses som vanskelig å drive inn gjelden fra. Det vil med andre ord si at hvis kreditor tror det vil være enklere å få inn pengene fra deg, enn fra den personen du ønsker å overlate gjelden din til, så får du store problemer med å overbevise kreditor om at dette er en god ide.

Glem debitorbytte på små krav

Er det snakk om en relativt liten gjeld, kanskje bare noen få tusenlapper, så vil de aller fleste kreditorer ikke gidde å ta seg bryet med å akseptere et debitorbytte. Dette gjelder også på tross av at du kanskje er insolvent og personen du ønsker å overdra gjelden til, i utgangspunktet kan fremstå som enklere å få penger ut av. Jobben med å gjøre overføringen av gjelden og risikoen forbundet med dette, gjør at det rett og slett ikke er verdt det for kreditor, på mindre beløp.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR