Lån uten kredittsjekk – Er det mulig?

0

En kredittsjekk er en naturlig del av behandlingen av enhver lånesøknad. Har man en rufsete kreditthistorie og betalingsanmerkninger, betyr det at man i de aller fleste tilfeller vil få avslå på lånesøknaden. Spørsmålet blir da om det er mulig å finne et lån som ikke krever kredittsjekk?

Bankene har en frarådningsplikt

I tillegg til at bankene bruker kredittsjekken for å sikre seg at risikoen ved å låne ut penger til kunden ikke er for stor, brukes den også som et middel for å oppfylle bankens frarådningsplikt. Alle som låner ut penger på kommersiell basis i Norge, må ha konsesjon fra Finanstilsynet, noe som krever at man oppfyller en rekke betingelser. En av disse er at banken faktisk har plikt til å fraråde en kunde å ta opp lån, hvis de mener at det er uforsvarlig, i forhold til kundens økonomiske situasjon. Uten å ha gjort en kredittsjekk kan banken dårlig argumentere for at de har sjekket kundens økonomiske situasjon tilstrekkelig, og de kan derfor i praksis heller ikke sikre seg at de oppfyller deres frarådningsplikt.

Alternativer til lån uten kredittsjekk

Hvis man ønsker et lån uten kredittsjekk er grunnen nesten uten unntak at man har betalingsanmerkninger eller inkassogjeld, og derfor ikke får lån på normale vilkår.

Hvis du ikke har mulighet for (eller ønske om) å låne fra private kilder, som familie og venner, og hvis du ikke har mulighet for å stille sikkerhet i egen bolig, kan et alternativ være å se etter banker som faktisk vil låne deg penger, på tross av din brokete kreditthistorie. Hvis du trenger lånet for å refinansiere inkassogjeld eller annen dyr forbruksgjeld, finnes det enkelte banker, som for eksempel Bank2, som spesialiserer seg på slike lån. De fleste banker vil kreve at du kan stille sikkerhet i egen eller nærtstående familiemedlemmers bolig, men enkelte banker kan også, under visse forutsetninger, tilby refinansiering av inkassogjeld uten sikkerhet. Ofte er slike tilbud on lån og refinansiering uten sikkerhet, men der låntaker har betalingsanmerkninger, ikke noe det blir annonsert veldig mye for. Det er som regel snakk om løsninger skreddersydd den enkelte kunden, ut fra økonomi, jobbsituasjon og inntekt. Har du fast inntekt og evne til å betjene et lån som du trenger for å refinansiere inkasso- og forbruksgjeld, er det ikke umulig at din lokale bank vil være villige til å se på en løsning, selv om det ikke er noe de offisielt tilbyr og forteller om via nettsidene deres.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR