Velg rett forbrukslån og unngå inkasso

Hvis du går med planer om å ta opp et usikret forbrukslån er det viktig å velge det lånet som passer best til deg og din situasjon. Vi gir deg her noen tips til hvordan du velger rett lån.

0

Usikrede forbrukslån er en lånetype som er blitt svært populær i Norge de siste årene. Det finnes en mengde tilbydere av slike lån, og bankene forsøker gjerne å overgå hverandre med å tilby raskest mulig behandling av lånesøknaden og størst mulig lånebeløp. Det er imidlertid viktig å være klar over risikoen man tar, når man tar opp et usikret lån med en høy rente, og man bør derfor tenke seg godt om og sammenligne lån fra flere tilbydere før man bestemmer seg.

Bruk en sammenligningstjeneste for å få oversikt over markedet

Utvalget av forbrukslån på markedet er i konstant forandring, og det kan være vanskelig å holde oversikten. Det er derfor lurt å benytte en sammenligningstjeneste som gir deg et raskt overblikk over mulige lån og de gjennomsnittlige betingelsene på disse. Det finnes flere tjenester som lar deg sammenligne forbrukslån. En av dem som har den mest omfangsrike listen over lånetilbydere er norskkreditt.no, som gir deg en samlet oversikt over mer enn 50 ulike långivere, i en samlet liste.

Søk på flere lån

Rentebetingelsene på et forbrukslån fastsettes individuelt for hver kunde, basert på kundens inntekt, økonomi og en rekke andre faktorer. Når en bank reklamerer med “Forbrukslån fra 7,9% i rente”, betyr det med andre ord ikke at du vil bli tilbudt denne renten. Det er bare de kundene med høyest inntekt og mest ryddige privatøkonomi som vil bli tilbudt bankens beste rente, resten av oss vil måtte ta til takke med en langt dårligere rente.

Det er ingen måte å vite hva et lån faktisk vil koste for akkurat deg, uten å be om et tilbud fra banken. Det er derfor viktig å velge seg ut minst 3-4 ulike lån som man søker på, for heretter å sammenligne tilbudene man får på disse lånene. Husk at et lånetilbud er helt uforpliktende, så du kan søke på så mange lån du bare ønsker, og forkaste alle de tilbudene du ikke finner gode nok.

Gebyrene utgjør en stor del av totalkostnaden

Den nominelle renten på et forbrukslån varierer normalt ikke så veldig mye fra långiver til långiver. Gebyrene på lånet er ikke medregnet i den nominelle renten, som derfor ikke sier så veldig mye om hva lånet faktisk koster. Når man sammenligner lån fra ulike banker, er det derfor viktig å se på den effektive renten, som er den nominelle renten + alle gebyrer. På forbrukslån vil den effektive renten normalt være betydelig høyere enn den nominelle renten, rett og slett fordi det er store gebyrer forbundet med lånet.

Spesielt det månedlige termingebyret er med på å dra den effektive renten oppover. Enkelte forbrukslån har ikke noe termingebyr, mens andre har termingebyr på helt opp mot 70kr, hvilket utgjør hele 840kr. i året. Et lån med en lavere nominell rente kan fort vise seg å være dyrere i praksis, enn et lån med en høyere nominell rente, rett og slett fordi det har et mye høyere termingebyr.

Sjekk muligheten for avdragsfrie måneder

Noen forbrukslån gir deg muligheten for å hoppe over et avdrag en måned eller to hvert år, så lenge du ellers er ajour med nedbetalingen. Dette kan være veldig kjekt, hvis du for eksempel ønsker litt ekstra penger i julen eller i sommerferien, men det kan også være en utmerket “buffer” i tilfeller der en uforutsett regning dukker opp. Langt fra alle lån tilbyr en slik mulighet for avdragsfrihet, så er det viktig for deg, gjelder det å sjekke betingelsene nøye.

Fokuser på rask nedbetaling

Bankene tjener på at du bruker lang tid på å betale ned lånet, og de vil derfor ofte gi deg en nedbetalingsplan som er unødvendig lang. Det er selvsagt behagelig å ikke måtte betale så mye i avdrag hver måned, men baksiden av medaljen er at den totale kredittkostnaden på lånet blir mye høyere. Det er ikke unormalt at du kan redusere kredittkostnaden med 20%, ved å betale lånet tilbake på et år mindre enn planlagt. Har du mulighet bør du derfor betale ned ekstra på lånet hver måned, og får du uventet penger på konto, så bruk dem til å betale ned på lånet. Husk også at du til enhver tid kan betale mer enn det månedlige avdragsbeløpet banken setter opp, og du kan når som helst innløse lånet i sin helhet.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR